'Ondanks incest voogdij over 12-jarige moeder'

De vader van het 12-jarige meisje dat eind vorige maand beviel van een dochter, kreeg ondanks een eerdere veroordeling voor incest de voogdij over de latere moeder en haar broertje, omdat het dossier was vernietigd. Dat meldt RTL Nieuws vrijdag op basis van rechtbankstukken.

De 52-jarige man werd in 1995 veroordeeld voor incest met zijn destijds 12-jarige dochter. Hij zou haar tussen september 1994 en april 1995 meerdere keren met geweld hebben verkracht. De rechtbank in Groningen legde hem een straf van achttien maanden cel op, waarvan drie voorwaardelijk.

Na de straf kreeg de man, Calix W., twee kinderen met een andere vrouw, onder wie het meisje dat eind maart beviel van een dochter. De moeder van de twee kinderen vertrok in 2002, waarna W. in 2004 de voogdij over de dochter en zoon van zijn tweede vrouw toegewezen kreeg door de rechtbank in Groningen.

Volgens RTL Nieuws hebben de rechtbank in Groningen en de Raad voor de Kinderbescherming geen onderzoek gedaan naar het verleden van W., omdat het dossier van de dochter die eerder werd misbruikt was vernietigd, overeenkomstig de privacywetgeving. Bovendien doet de raad bij voogdijzaken niet standaard onderzoek naar een eventueel strafblad.

De rechtbank in Groningen betreurt wat er is voorgevallen, maar wijst op de privacywetgeving. Kinderrechter Dia Flintermann vindt wel dat die wetgeving moet worden aangepast. "Zelf vind ik dat de veiligheid van het kind altijd voorop moet staan, maar in Nederland kiezen we voor de privacy van een volwassene."