Turkije sloeg bod Ajax op Hiddink af

De Turkse voetbalbond heeft een bod van Ajax op Guus Hiddink afgeslagen. Dat vertelt woordvoerder Turker Tozar tegen de Engelse krant The Daily Telegraph. Hiddink zou bij de Amsterdammers naar verwachting technisch directeur moeten worden, maar de Turkse bond wil met Hiddink door. "We willen graag met hem naar het WK 2014."

De toenadering van Ajax kwam volgens Tozar vorige week. Dat is een klap in het gezicht van Johan Cruijff. In zijn plannen is geen plaats voor Hiddink. Cruijff en de directie van Ajax liggen overhoop over de te varen koers.

Hiddink wordt momenteel ook genoemd als een van de kandidaten om de nieuwe trainer van Chelsea te worden. Naar verwachting moet de huidige trainer Carlo Ancelotti deze zomer het veld ruimen nu de Blues dit jaar geen prijzen winnen. "We begrijpen dat mensen als Roman Abramovich aan hem denken, maar een bod zou door ons geweigerd worden", zegt Tozar.

Hiddink was in 2009 al eens interim-coach van Chelsea. Dat combineerde hij toen met het bondscoachschap van Rusland, maar dat zit er deze keer niet in. Zijn contract laat dat niet toe, weet Tozar. "Er is een specifieke clausule en onze president zou iedere poging om die te veranderen niet waarderen." De Turken zijn bovendien zeker dat Hiddink niet zal opstappen, zelfs als de Achterhoeker zich niet kwalificeert voor het EK van volgend jaar. Hiddink, die in 1990 al eens korte tijd coach was bij Fenerbahce, zou niet als mislukking in het Turkse voetbal te boek willen staan.