Commissie publiceert rapport zedenzaak

De commissie-Gunning presenteert vrijdagochtend haar rapport over de Amsterdamse zedenzaak. Daarin wordt een poging gedaan de vraag te beantwoorden hoe Robert. Mikelsons jarenlang kinderen in kinderdagverblijven waar hij werkte seksueel heeft kunnen misbruiken.

De Letse Mikelsons heeft bekend 85 kinderen in de leeftijd tot 2,5 jaar te hebben misbruikt. De 27-jarige werkte van 2007 tot medio 2009 in Het Hofnarretje, maar was ook werkzaam bij De Toverlantaarn en Jenno's Knuffelparadijs. Daarnaast zou hij als oppas bij mensen thuis kinderen hebben misbruikt.

Burgemeester Eberhard van der Laan stelde de commissie in nadat Mikelsons in december was aangehouden. Die wordt geleid door Louise Gunning-Schepers, een emininente wetenschapper die voorzitter is van de Gezondheidsraad. De andere leden zijn een voormalig rechter en een oud-hoogleraar strafrechtwetenschappen.

Hun werk staat los van het enorme strafrechtelijk onderzoek naar de zaak. Vele tientallen rechercheurs zijn dagelijks bezig grote hoeveelheden digitaal beeldmateriaal door te nemen.

De commissieleden hebben de regelgeving onderzocht, evenals de gang van zaken bij de betrokken kinderdagverblijven, overheidsinstanties en andere betrokken. Naar verwachting worden stevige aanbevelingen geformuleerd.

Donderdagavond werd al een informatiebijeenkomst voor betrokken ouders gehouden. De AT5 meldde op basis daarvan dat Mikelsons in het verleden al twee weken op non-actief is gesteld door Het Hofnarretje na een klacht van een vader, wiens kind regelmatig onderbroeken miste als hij op het kinderdagverblijf was geweest.

Op de bijeenkomst werd volgens de zender verder duidelijk dat een medewerker van Het Hofnarretje al in 2008 Meld Misdaad Anoniem heeft getipt over het misbruik door Mikelsons Er zou nooit wat met die tip zijn gebeurd.

De commissie onderzocht ook de rol van de directeur van Het Hofnarretje, maar hij zou niet hebben geweten van het misbruik. Wel kan hem worden verweten dat hij de signalen over de zedenmisdrijven niet serieus nam. Er zou te weinig controle zijn geweest.

De rechtbank besloot onlangs dat Mikelsons psychisch wordt onderzocht door het Pieter Baan Centrum (PBC). Mikelsons had zich verzet tegen de observatie in de kliniek. Zijn echtgenoot, een medeverdachte in de zaak, werd al eerder naar het PBC gestuurd.