Scholen zien niets in schietles

Middelbare scholen moeten niets hebben van een ledenwerfactie van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA). "We zijn mordicus tegen", zegt een woordvoerder van de VO-raad vrijdag in Trouw.

"We roepen scholen op om niet mee te werken. Kinderen zijn kwetsbaar. Het is daarom niet de taak van scholen om hen met wapens in aanraking te brengen." De raad vertegenwoordigt zeshonderd middelbare scholen. De mbo-raad, de overkoepelende organisatie van mbo-opleidingen, wil niet reageren.

De KNSA wilde in het najaar een ledenwerfactie voor jongeren op scholen beginnen, maar liet donderdag weten het besluit hierover voorlopig uit te stellen. Het bestuur gaf aan 'uiteraard' rekening te houden met de gevoelens in de samenleving. De associatie stelt open te staan voor suggesties vanuit politiek, regering en samenleving om de schietsport in Nederland 'veilig en beheersbaar' te houden.

Het promoten van de schietsport onder jongeren heeft volgens de KNSA tot doel jonge sporters op te leiden voor mogelijke deelname aan de Olympische Spelen. Bij schietclubs staan ruim 1500 kinderen ingeschreven en dat aantal neemt af. Daarom zou de schietsport met speciale lespakketten op scholen en praktijkdagen op schietclubs moeten worden gepromoot, bijvoorbeeld tijdens technische vakken op de havo, het vwo en het mbo.

Het lijkt erop dat het drama in Alphen aan den Rijn afstraalt op de sportschutterij in Nederland, stelde de KNSA, die dat 'stigma' onterecht vindt.