Bunker WOII gevonden in centrum Warschau

Arbeiders die in Warschau een trambaan aanleggen zijn bij hun werkzaamheden gestuit op een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. De bunker werd ontdekt onder het Plac Zbawiciela (Verlossersplein), een belangrijk verkeerspunt in de Poolse hoofdstad.

Het is verrassend dat een dergelijk groot bouwwerk van beton en metaal zo lang onopgemerkt is gebleven in het centrum van de stad, zei stadsarcheologe Barbara Piotrowska donderdag. De bunker gaat naar een museum, maar dat is nog een hele klus. Er is speciaal materieel nodig om de bunker te verplaatsen en bovendien moet de stroom van de tramkabels worden gehaald.

Volgens Wojciech Krajewski, curator van het Poolse legermuseum, legden de nazi's eind 1944 tachtig bunkers aan in Warschau en is de bunker die deze week is gevonden hier een van. De bunkers waren bedoeld als verdediging tegen het oprukkende Rode Leger. In diverse delen van de Poolse hoofdstad zijn zo'n dertig bunkers bewaard gebleven.

"Dit is een object met historische waarde en het zou zonde zijn om het te vernietigen", aldus Krajewski. "Het is interessant; je kunt naar binnen gaan, de trap afdalen. We kunnen het inrichten zoals het er tijdens de oorlog moet hebben uitgezien. Bezoekers houden van dit soort plekken, ze prikkelen de verbeelding."