Onrust in PVV over onverdoofd slachten
In de fractie van de PVV is onrust ontstaan over het voorstel van de PvdD om het onverdoofd slachten van dieren te verbieden. Het feit dat vooral de Joodse gemeenschap de dupe van het voorstel zal worden, lijkt een wig te drijven tussen de dierenvrienden enerzijds en de ‘vrienden van Israël’ anderzijds.
Als de initiatiefwet van Marianne Thieme wordt aangenomen dan zal dat betekenen dat joden hun dieren niet meer op een traditionele manier mogen slachten. Ook zij zullen hun dieren dan eerst moeten verdoven en dat strookt niet met hun religieuze voorschriften. Voor moslims heeft de wet minder impact, in de meeste islamitische abattoirs worden dieren al van tevoren verdoofd, alvorens ze geslacht worden.
De kwestie wordt hoog opgenomen. Een PVV’er die zegt zijn poot stijf te houden, maakt een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. "De eerste anti-joodse maatregel die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland werd ingevoerd, was een verbod voor joden om hun vee ritueel te slachten. Zo’n voorstel kan ik dus echt niet steunen", is zijn commentaar. Dion Graus, Kamerlid voor de PVV, zegt echter: "De vriendschap met de joodse gemeenschap is ons veel waard en de vrijheid van geloof vinden wij belangrijk. Maar die vrijheid mag niet leiden tot onderdrukking van de vrouw of de mishandeling van dieren. Daarom wil de PVV een totaalverbod op ritueel slachten en een verbod op de import van ritueel geslachte dieren." Het fractiestandpunt wordt dus niet breed gedragen.
Ook staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker spreekt van een lastig vraagstuk. "Dat er sprake is van substantieel lijden, staat voor mij wel vast. Het gaat om vele dieren per jaar. Maar hoe weeg je een geworteld principe als dierenwelzijn tegen een even geworteld grondrecht als godsdienstvrijheid?"