Ugandese politie gebruikt traangas in ziekenhuis

De politie in Uganda heeft donderdag in het stadje Kasangati traangas afgevuurd in een ziekenhuis nadat demonstranten vanuit het gebouw de politie met stenen hadden bekogeld. De demonstranten protesteerden tegen de hoge benzineprijzen in het land.

Een ziekenhuismedewerker in Kasangati zei dat het traangas ook de patiënten in het ziekenhuis bereikte. Moeders haalden hun zieke kinderen uit bed om ze uit de buurt van het gas te krijgen.

Het incident vond plaats nadat de politie oppositieleider Kizza Besigye had omsingeld. Besigye was lopend naar zijn werk gegaan uit protest tegen de hoge benzineprijzen. Ugandese jongeren zouden vervolgens de politie hebben lastiggevallen en leuzen hebben gescandeerd waarin ze verwezen naar de protesten in Tunesië en Egypte.

Volgens de politie renden de jongeren het ziekenhuis in toen agenten ze uiteen probeerde te drijven. Vervolgens gooiden de betogers stenen naar de agenten.

Er braken donderdag in ten minste vier andere steden in Uganda eveneens protesten uit.

Besigye werd maandag samen met enkele andere parlementsleden korte tijd vastgehouden na een soortgelijk protest tegen de hoge benzineprijzen. Volgens de politie ging het om een illegale demonstratie.