Belasting op arbeid lager, btw omhoog

Het kabinet wil de belasting op arbeid verlagen en tegelijk de belasting op consumptie verhogen. Tarieven in de inkomstenbelastingen kunnen omlaag als het hoge en lage btw-tarief samengevoegd worden, wat leidt tot een hogere btw-opbrengst.

Staatssecretaris Frans Weekers wil daarover in debat met de Tweede Kamer, meldt hij donderdag in een brief over zijn toekomstige 'fiscale agenda' aan de Tweede Kamer. Zijn agenda is een antwoord op een verzoek van de Kamer vorig najaar om een herziening van het belastingstelsel.

Weekers wil het aantal rijksbelastingen terugbrengen van 22 naar 16. De verpakkingenbelasting kan bijvoorbeeld worden afgeschaft. Het tarief voor de vennootschapsbelasting, de winstbelasting voor bedrijven, kan verder omlaag richting 24 procent. Dat tarief is door het kabinet van VVD en CDA dit jaar al verlaagd naar 25 procent.

Weekers wil fraudeurs harder gaan aanpakken. Die verliezen wat hem betreft het recht op een voorlopige teruggaaf op de inkomstenbelasting. Over de afgelopen twee jaar heeft de fiscus al 90 miljoen euro aan onterechte uitbetalingen weten te voorkomen. Momenteel zijn er nog 16.000 fraudetips in onderzoek. "Ik werp een dam op voor lieden die de schatkist als pinautomaat gebruiken. Fraudeurs ontneem ik per direct het recht op een voorlopige teruggaaf", aldus Weekers.