Slachtoffers Japan eisen schadevergoeding

Arbeiders en eigenaren van kleine bedrijven in Japan, die als gevolg van de gelekte straling uit de Fukushima Daiichi-kerncentrale huis en haard moesten verlaten, hebben dinsdag in Tokio een schadevergoeding geëist van de beheerder van de centrale.

"Ik vraag niet meer dan wat mij toekomt", zei de 69-jarige Ichijiro Ishikawa, die momenteel in een opvangcentrum woont omdat zijn huis binnen het rampgebied ligt. "Ik wil alleen waar ik recht op heb."

Samen met zo'n twintig anderen overhandigde Ishikawa een brief aan de voorzitter van Tepco, de beheerder van de beschadigde centrale. Gesprekken met de regering over schadevergoedingen aan de slachtoffers van de ramp duren te lang, vinden zij. Ze willen nu geld zien.

Vier bestuurders van Tepco maakten een buiging voor het bezoek en boden hun verontschuldigingen aan. Bestuursvoorzitter Masataka Shimizu bood twee uur later op een persconferentie opnieuw zijn excuses aan en zei meer te zullen ondernemen. Er zal zo vlug mogelijk geld beschikbaar worden gemaakt, beloofde hij.

Analisten schatten dat het uitbetalen van schadevergoedingen Tepco miljarden euro's kan kosten.