Oordeel in Lotus-zaak volgende week

Op 20 april zal er naar alle waarschijnlijkheid een oordeel komen in de rechtszaak tussen Team Lotus en Group Lotus. De partijen stonden voor de rechter vanwege het gebruik van de naam Lotus in de Formule 1, zo weet Speed Week te melden.

Team Lotus wordt gerund door het 1Malaysia F1 Team dat vorig jaar de rechten op het gebruik van de naam kocht van David Hunt. Vorig seizoen werd er met steun van Group Lotus gereden onder de naar Lotus Racing, maar Group Lotus is dit seizoen ingestapt bij Renault en claimt nu via een rechtszaak het alleenrecht op de naam Lotus. Het bedrijf bouwt ook straatauto's onder de naam Lotus.

De naam Lotus is onmiskenbaar verbonden met Colin Chapman. Hij had twee bedrijven: één die hij onder de naam Team Lotus liet racen en één dat auto's onder de naam Lotus produceerde. In de loop van de jaren zijn beide bedrijven een eigen weg ingeslagen en zijn de rechten op de naam Team Lotus uiteindelijk bij Hunt terecht gekomen die ze aan 1Malaysia verkocht heeft. De automaker Lotus is in handen van het Maleisische Proton gekomen, een bedrijf dat nu het alleenrecht op de naam Lotus claimt via Group Lotus.

Formule 1-journalist Joe Saward heeft de geschiedenis van de naam Lotus schematisch weergegeven.