Cameron en Sarkozy praten over Libië

De Britse premier David Cameron en de Franse president Nicolas Sarkozy ontmoeten elkaar woensdag in Parijs om te praten over de militaire operatie in Libië. Ook de Britse en Franse defensiechefs zijn aanwezig.

Er is onenigheid ontstaan tussen beide landen en de Verenigde Staten over de NAVO-missie. Groot-Brittannië en Frankrijk zijn van mening dat Amerikaanse militaire steun nodig is om een succesvolle missie te garanderen. De regering-Obama benadrukte dinsdag echter nogmaals dat de VS vast zullen blijven houden aan hun plan zich alleen op de achtergrond te bewegen. De NAVO-troepen zijn er na drie weken luchtaanvallen nog niet in geslaagd om de aanhangers van Gadhafi te verslaan. Frankrijk vindt dat de NAVO niet voldoende doet.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zei woensdag dat de militaire interventie in Libië zal eindigen met het vertrek van Gadhafi. Hij kon echter niet voorspellen hoe snel dat zal gebeuren. De Libische oppositie is 'steeds beter georganiseerd', aldus Hague. Hij is in Doha voor een conferentie van de Contactgroep Libië. "Onderschat niet wat hier al bereikt is", zei Hague tegen de BBC. "Met onze luchtaanvallen hebben we duizenden levens gered."