Joaquin Phoenix in film van P.T. Anderson

Joaquin Phoenix, die niet geacteerd heeft sinds zijn 'uitstapje als rapper' dat werd verfilmd in de documentaire I'm Still Here, wordt mogelijk gecast in een film die bekend staat onder de werktitel The Master. Paul Thomas Anderson is zowel de regisseur als de scriptschrijver van de film, en Oscarwinnaar Philip Seymour Hoffman is al eerder gecast (25th Hour, Magnolia, Capote) voor de rol van Lancaster Dodd, een charismatische intellectueel die bekend staat als ‘The Master' en leider is van ‘The Cause', een geestelijke beweging die doet denken aan Scientology.

The Master is al eerder uitgesteld, doordat producent Universal een budget van 35 miljoen dollar te hoog vond. Ook gaan de geruchten dat regisseur Anderson wat creatieve problemen had bij de afronding van zijn script. De welgestelde producent Megan Ellison van Annapurna Pictures zal nu de financiering verzorgen van de film.

Phoenix gaat de rol van Freddie Sutton spelen in The Master. Sutton is een alcoholist die de rechterhand wordt van The Master. Hij begint te twijfelen aan de wijze hoe The Master zijn volgelingen manipuleert. Voor de rol van Mary Sue, de vrouw van The Master, wordt gedacht aan Reese Witherspoon. Dochter Elizabeth wordt mogelijk gespeeld door Amanda Seyfried, Emma Stone of Deborah Ann Woll.

Het is opvallend dat regisseur Paul Thomas Anderson, die eerder verantwoordelijk is geweest voor films als Boogie Nights, Magnolia en There Will Be Blood, ook een volgend script bijna heeft afgerond om te verfilmen. Dit script is een bewerking van het boek Inherent Vice, een detective geschreven door Thomas Pynchon. Ook dit project kan verfilmd worden dankzij de financiële steun van Megan Ellison. De hoofdrol in deze film is mogelijk voor Robert Downey Jr. Nadat hij de opnames van The Avengers afgerond heeft, is hij de rest van het jaar vrij. Mede doordat hij niet meer verbonden is aan het project Oz: The Great and Powerful en doordat er dit jaar nog niet gestart wordt met de opnames van Iron Man 3.

still here
Joaquin Phoenix als 'rapper'