Eetclub verhoord in zaak-Wilders

Het proces tegen PVV-leider Geert Wilders gaat woensdag voor de rechtbank in Amsterdam verder met de verhoren van arabist Hans Jansen, raadsheer Tom Schalken en Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks.

Een etentje bij Hendriks thuis, waarbij zowel Jansen als Schalken aanwezig was, was de reden dat de rechters in de zaak-Wilders in oktober vorig jaar werden vervangen. Schalken was medeverantwoordelijk voor het besluit om Wilders te vervolgen. Tijdens het etentje zou hij later hebben geprobeerd Jansen, die in het proces optrad als getuige-deskundige, te beïnvloeden.

Jansen was te gast bij de eetclub en zei dat hij bij die gelegenheid door Schalken is aangesproken over het proces. Dat was een poging tot het beïnvloeden van een getuige, stelde Wilders. Zijn advocaat Bram Moszkowicz eiste dat Jansen opnieuw zou worden gehoord.

De rechters weigerden Jansen opnieuw te laten horen. Daarop eiste Moszkowicz met succes dat ze werden vervangen wegens de schijn van partijdigheid. De behandeling van de zaak was toen al bijna afgerond. Vorige maand begon het proces opnieuw, met nieuwe rechters. Wilders staat terecht wegens het aanzetten tot haat en discriminatie.