Twee pooiers vast na actie Haagse hoerenbuurt

Tijdens de grote politieactie vrijdagavond in een Haagse rosse buurt zijn twee mannen aangehouden. Ze worden verdacht van witwassen en mensenhandel. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zaterdag. De omgeving van de Doubletstraat werd urenlang uitgekamd met 350 agenten en 50 ambtenaren.

In de Doubletstraat zijn 163 prostitutieramen gevestigd. De politieactie was gericht tegen mensenhandel en uitbuiting van de vrouwen die in de straat werken.

In totaal zijn 157 prostituees naar het stadhuis overgebracht, waar ze zijn ondervraagd over signalen van mensenhandel en andere misstanden in de Haagse hoerenbuurt. Ook zijn 124 klanten, pooiers en voorbijgangers gecontroleerd.

Ook twee horecagelegenheden in de straat werden bezocht. In een van de zaken werden op zolder twee peeskamers gevonden met menselijke uitwerpselen en gebruikte condooms.

De meeste prostituees bleken afkomstig uit Hongarije, Bulgarije en Zuid-Amerika. De namen van een aantal vrouwen waren al bekend bij de politie, omdat zij in nationale en internationale onderzoeken naar mensenhandel al als slachtoffer naar voren waren gekomen.

Er zijn volgens justitie veel signalen dat de vrouwen worden uitgebuit. De informatie die in de gesprekken naar voren is gekomen wordt de komende tijd verder onderzocht. De vrouwen reageerden volgens het OM positief op de actie en waardeerden de aandacht voor hun positie.

Bij de actie is ook beslag gelegd op 31.000 euro contant geld en kleine hoeveelheden softdrugs. In de dakgoot van een van de prostitutiepanden werd een kilo cocaïne gevonden.

De inrichting van een aantal panden bleek niet overeen te komen met de vergunningen. De gemeente gaat zich hier de komende tijd verder in verdiepen.