Doden bij schietpartij Alphen

In het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn heeft een ernstige schietpartij plaatsgevonden.

Dit meldden TV West en een verslaggever van Alphen Stad FM. Volgens de verslaggever zou er een dode en tenminste een gewonde zijn gevallen. Ter plaatse zijn twee traumahelikopters waarbij nog een politiehelikopter.

De situatie is door de politie opgeschaald naar GRIP-3, dit houdt in dat de situatie gevaarlijk is en de daders mogelijk nog rond lopen.

Update 14.17 uur
Inmiddels heeft de politie vier doden bevestigd, waaronder de dader, die zichzelf na zijn daad doodschoot. Zestien mensen zijn gewond geraakt. Geruchten gingen er over een tweede dader, maar deze werd niet in het winkelcentrum aangetroffen. 

Update 14.48 uur
Het dodental is bijgesteld naar zes, zo meldt waarnemend burgemeester Eenhoorn van Alphen aan den Rijn op een persconferentie. Vier mensen zijn zwaargewond geraakt. Omstanders zijn opgevangen in een naburig kerkgebouw en in het politiebureau in de stad.

Update 15.52 uur
In de persconferentie is bekendgemaakt dat de geruchten over een tweede dader niet op waarheid berusten. Er zijn in ieder geval zes doden, waaronder de dader, vijf zwaargewonden, vier middelzwaargewonden en drie lichtgewonden. De dader zou een 24-jarige man zijn met blond haar, die in bomberjack en legerbroek rustig aan kwam lopen en zijn automatische wapen in het winkelcentrum leegschoot, waarna hij zichzelf dus ook doodschoot.

De identiteit van de dader wordt nog niet bekendgemaakt en ook over het motief is nog niets bekend. Op geruchten dat het een voormalig militair betreft willen de burgemeester en het OM niet ingaan.

Update 17.18 uur
De identiteit van de dader is bekend, maar wordt nog niet gedeeld met het publiek. Het gaat om een bekende van de politie, die geen (ex-)militair zou zijn. Het was een autochtone man van ongeveer 24 jaar uit Alphen. Op welke manier de dader precies een bekende is, is niet duidelijk geworden. Onder de gewonden zijn ook enkele kinderen. Hoe de gewonden er momenteel aan toe zijn is nog niet bekend.

Uit voorzorg zijn vier andere winkelcentra ontruimd. Waarom dit precies is gebeurd is niet duidelijk, maar onderzoek zou aanwijzingen hebben opgeleverd waaruit blijkt dat men 'voorzichtig' moet zijn, aldus de gemeente.

Update 18.21 uur
De winkels in de andere winkelcentra in de omgeving zijn gesloten nadat er een briefje is gevonden in de auto van de dader. De Explosieven Opruimings Dienst heeft de auto onderzocht op explosieven. Ook is het huis van de dader doorzocht op zoek naar aanwijzingen naar het motief. 

Er is bekend geworden dat een van de gewonden van het drama is overleden, daarmee komt het dodental op zeven te staan.

Update 18.53 uur
De identiteit van de dader is bekend. Het gaat om de 24-jarige Tristan van der Vlis uit Alphen aan Den Rijn. De man woonde nog bij zijn ouders in een flat aan de Wederikstraat. De flat ligt in de directe omgeving van het winkelcentrum. Hij is eerder al in aanraking geweest met de politie wegens wapenbezit en bedreiging. Mogelijk heeft hij vorige maand ook zijn vriendin mishandeld.

Update 20.34 uur
De dader woonde bij zijn vader. Het gerucht dat hij een ex-militair is, blijkt niet waar te zijn. In de woning is door de moeder van de dader een afscheidsbrief gevonden. Zij is dus niet gedood door de dader.

Van der Vlis was lid van een schietvereniging. Hij had een vergunning voor vijf wapens, waarvan hij er drie in zijn bezit had. Of het gebruikte wapen één van die drie wapens was is niet bekend. Voor het winkelcentrum stond zijn auto met het briefje over de bommen erin.