Opnieuw onrust op Tahrirplein in Caïro

Op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro is het zaterdagochtend opnieuw gekomen tot botsingen tussen demonstranten en veiligheidstroepen. Daarbij zijn volgens medici zeker twee doden gevallen en achttien mensen gewond geraakt.

De betogers, die eisen dat oud-president Hosni Mubarak en andere leden van het voormalige regime worden berecht, staken een bus en een vrachtwagen in brand. Agenten vuurden in de lucht om de menigte uiteen te drijven. Zij zouden volgens ooggetuigen ook gericht hebben geschoten, maar het leger spreekt dat tegen.

Vrijdag waren op het plein ook al massale protesten. De betogers vrezen dat Mubarak, die in februari na wekenlange straatprotesten aftrad, zich niet zoals beloofd voor de rechter zal hoeven verantwoorden voor onder meer corruptie. Ook keerden zij zich tegen de militaire raad onder leiding van veldmaarschalk Hussein Tantawi, die het land sinds de val van Mubarak tijdelijk bestuurt.

Ooggetuigen spraken van de grootste demonstratie in een maand tijd op het Tahrirplein, dat in januari en februari het centrum was van de volksopstand tegen Mubarak. Enkele honderden betogers, voornamelijk jongeren, trotseerden de avondklok en brachten de nacht door op het plein. Zij spraken van een "tegenrevolutie" door de strijdkrachten die moet worden verijdeld.

De militaire raad heeft grondwetswijzigingen doorgevoerd en verkiezingen aangekondigd. De Egyptenaren mogen in september naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Voor de presidentsverkiezingen is nog geen datum vastgesteld. Een deel van de oppositie is echter ontevreden over het democratische gehalte van de nieuwe constitutie en vrezen dat die niet tot de politieke hervormingen zal leiden waarop de demonstranten die Mubarak ten val brachten hoopten.

Opnieuw onrust op Tahrirplein in Caïro
Egyptenaren hebben de smaak te pakken (Foto: ANP)