Actie tegen mensenhandel in Haagse rosse buurt

Politie en justitie zijn vrijdagavond bezig met een grote actie tegen mensenhandel in de Haagse rosse buurt. Zo'n 350 agenten en 50 ambtenaren kammen de 164 prostitutieramen in het oude centrum uit. De straat is sinds 20.00 uur gesloten voor publiek. Prostituees worden meegenomen naar het stadhuis en daar ondervraagd.

De dames van lichte zeden worden volgens de politie bevraagd over signalen van mensenhandel. Eventuele raamhuur wordt gecompenseerd. Politie en gemeenteambtenaren controleren de prostitutiepanden op naleving van vergunningen, voorschiften en veiligheidseisen.

De nationale recherche heeft aanwijzingen dat vrouwen in de Doubletstraat tegen hun wil in de prostitutie werken. Sommigen worden door hun pooiers betaald met drugs. Het beeld is dat voornamelijk Oost-Europese vrouwen onder erbarmelijke omstandigheden voor 25 euro per klant werken.

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft de aanpak van mensenhandel en uitbuiting tot speerpunt van zijn veiligheidsbeleid genoemd. De prostitutiebranche is bij uitstek gevoelig voor mensenhandelpraktijken. De actie in de Doubletstraat krijgt volgens de Haagse politie mogelijk een vervolg in andere prostitutiestraten in Nederland.