Ecuador wijst ambassadeur VS uit

Ecuador heeft dinsdag de Amerikaanse ambassadeur Heather Hodges tot persona nog grata verklaard. Haar uitwijzing lijkt te maken te hebben met een via WikiLeaks uitgelekt telegram uit 2009, waarin zij het voormalige hoofd van de Ecuadoraanse politie van corruptie beticht en adviseert zijn Amerikaanse visum in te trekken. Volgens Hodges wist president Rafael Correa van de corruptie onder de politieleiding en de vroegere politiecommandant Jaime Hurtado Vaca.

Het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken riep de ambassadeur op het matje nadat haar bericht maandag in de Spaanse krant El Pais was afgedrukt. Minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino zei op een persconferentie dat de Amerikaanse gezant geen afdoende verklaring had voor haar veronderstellingen.

De Ecuadoraanse ambassade in Washington benadrukte in een afzonderlijke verklaring dat de uitwijzing van de Amerikaanse ambassadeur niet gericht was tegen de regering van president Barack Obama. "Het is jammer dat door de gepubliceerde documenten op WikiLeaks verdere samenwerking met de huidige ambassadeur in Quito niet mogelijk is, maar wij hopen te kunnen werken met een nieuwe ambassadeur."

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten de uitwijzing van ambassadeur Hodges 'onterecht' te vinden. Het zei opties voor een reactie op de Ecuadoraanse stap te onderzoeken.

Hodges is de derde Amerikaanse diplomaat die door Ecuador wordt uitgewezen sinds de linkse president Correa in 2007 in het Zuid-Amerikaanse land aan de macht kwam. Correa is een nauwe bondgenoot van de presidenten Hugo Chavez van Venezuela en Evo Morales van Bolivia. Ook die twee landen zitten zonder Amerikaanse ambassadeur.

Hodges is de tweede Amerikaanse ambassadeur die het slachtoffer is geworden van de onthullingen van WikiLeaks. Eerder moest de Amerikaanse gezant in Mexico, Carlos Pascual, het veld ruimen nadat president Felipe Calderon aanstoot had genomen aan diens uitlatingen, die door de cyberactivisten aan de grote klok waren gehangen.