Internationale zorgen om vermiste Ai Weiwei

De afvaardiging van de Europese Unie in Beijing heeft China om opheldering gevraagd over de gevangenneming van kunstenaar en activist Ai Weiwei. Eerder uitten de Verenigde Staten en Groot-Brittannië al hun zorgen over het lot van Ai. De Chinese politie heeft dinsdag opnieuw mensen opgeroepen voor verhoor.

Het lijkt erop dat de politie systematisch een lijst afwerkt van Chinezen en buitenlanders die op een of andere wijze in contact staan met Ai en nu worden opgeroepen om te worden ondervraagd over de kunstenaar, zei Alison Klayman, een Amerikaanse filmmaker die werkt aan een documentaire over Ai.

Ai werd zondag ingerekend toen hij in Beijing een vlucht wilde pakken naar Hong Kong. Kort hierna werden zijn woning en studio doorzocht, waarbij documenten, computers en harde schijven in beslag werden genomen. Sinds zijn detentie is niets meer van Ai vernomen.

Ai is de zoon van een van de beroemdste dichters van China. Lang werd gedacht dat hij om die reden gevrijwaard bleef van arrestaties en aanvallen. Voordat Ai het opnam voor sociale activisten en daardoor een mikpunt werd voor de autoriteiten werd hij door de communistische regering behandeld als een cultureel ambassadeur.

Grote bekendheid verwierf Ai met zijn rol bij het ontwerp voor het Vogelneststadion in Beijing, ter gelegenheid van de Olympische Spelen in die stad in 2008. In het Tate Modern in Londen is nog een kleine maand een tentoonstelling van Ai te bezichtigen, een verzameling van een miljoen handgemaakte zonnebloempitten van porselein.