Toxicoloog vermoedt drugsgebruik Kroon

De cocaïne die het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in zes borstharen van oorlogsheld Marco Kroon heeft aangetroffen, kwam waarschijnlijk niet van buitenaf. Daarvoor is de aangetroffen hoeveelheid drugs te groot. 100 procent zekerheid is er echter niet. Dat verklaarde een toxicoloog van het NFI dinsdag tegenover de rechtbank in Arnhem.

De toxicoloog, die als getuige-deskundige door de rechters aan de tand werd gevoeld, sluit niet helemaal uit dat onbekenden de drugs in een drankje van Kroon hebben gedaan. Waarschijnlijk lijkt hem dat echter niet. Ook houdt de toxicoloog de optie open dat de drugs op de vingers van de partner van de militair zaten. Kroons partner bekende maandag in het verleden cocaïne te hebben gebruikt.

Kroon, die sinds 2009 de eerste militair in 55 jaar was die de Militaire Willemsorde ontving, wordt verdacht van het bezit van stroomstootwapens en een kleine hoeveelheid harddrugs voor eigen gebruik. Ook op een jas en broek van de militair zijn sporen van drugs aangetroffen. Kroon, die een café runt in Den Bosch, stelt dat het om een oude jas van een cafébezoeker gaat. Hij ontkent cocaïne te hebben gebruikt.

De strafeis tegen de Bosschenaar wordt waarschijnlijk maandag geformuleerd.