Rosenthal sluit uitlevering Gonggrijp niet uit

Het is niet uitgesloten dat de Nederlandse hacker en XS4ALL-medeoprichter Rop Gonggrijp wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) dinsdag in een antwoord op Kamervragen over de mogelijke vervolging van Gonggrijp.

Gonggrijp was vorig jaar in april betrokken bij de publicatie via WikiLeaks van videobeelden van een Amerikaanse luchtaanval op Bagdad. Bij de aanval kwamen burgers en twee journalisten van Reuters om het leven.

In de VS loopt een onderzoek naar Bradley Manning, die naast de beelden duizenden documenten naar WikiLeaks zou hebben gelekt. Het is volgens de minister nog niet duidelijk of Gonggrijp wordt opgeroepen als getuige, onderwerp wordt van onderzoek of zelf wordt aangeklaagd.

De stellers van de Kamervragen, Tofik Dibi en Arjan El Fassed (beiden GroenLinks) wijzen erop dat het gevangeniswezen in de VS niet onomstreden is. Vooral als iemand wordt verdacht van staatsgevaarlijke activiteiten zou het risico op marteling aanwezig zijn. Ze vragen de minister ook of hij op de hoogte is van de situatie van Manning, die in een isoleercel wordt vastgehouden.

Rosenthal benadrukt dat nog Gonggrijp nog niet wordt verdacht en dat evenmin een uitleveringsverzoek is gedaan. Mocht dat toch gebeuren, dan wordt aan de hand van dat verzoek beoordeeld of Nederland meewerkt. In zo'n geval worden de Amerikaanse belangen afgewogen tegen de belangen van Gonggrijp.

Over Manning zegt de minister dat hij niet op de hoogte is van zijn situatie. Dat is volgens hem een Amerikaanse zaak waar Nederland zich niet mee hoeft te bemoeien.

Verder weegt mee waar Gonggrijp van wordt verdacht. Nederland levert bijvoorbeeld sowieso geen verdachten uit als zij uiteindelijk de doodstraf kunnen krijgen. Het proces is volgens Rosenthal met 'voldoende waarborgen' omkleed, daarom kan hij niet uitsluiten dat Nederland meewerkt.

Dibi en El Fassed stippen ook aan dat de IJslandse autoriteiten wel in actie komen voor een onderdaan die in het Amerikaanse onderzoek wordt genoemd. Rosenthal zegt dat deze onderdaan, de parlementariër Birgitta Jónsdóttir, ook nog niet wordt vervolgd. Ook zou er niet meer zijn gebeurd dan dat de voorzitter van het parlement een publieke verklaring over de zaak heeft afgelegd.

El Fassed noemt de antwoorden op Twitter 'beschamend'. Volgens hem wordt niet eens geprobeerd te verhullen dat het ministerie hier geen aandacht aan wil geven.