Deel Nederlandse hulp aan Jemen opgeschort

Nederland schort een groot deel van de ontwikkelingshulp aan Jemen op. Dat heeft het kabinet maandag besloten, laat het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten. Het gaat om ongeveer 15 miljoen van de bijna 24 miljoen euro die Nederland voor dit jaar begroot heeft.

"Dat deel dat wij ter beschikking stellen aan instellingen die ook maar iets met de overheid te maken hebben in Jemen schorten wij op", zegt staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA). Noodhulp en hulp via particuliere maatschappelijke organisaties gaat wel gewoon door.

Nederland wil met het opschorten van de hulp aangeven dat het het handelen van president Ali Abdullah Saleh afkeurt. Saleh weigert af te treden en de frustratie bij de oppositie neemt toe. Het geweld in Jemen is de afgelopen dagen geëscaleerd. Maandag openden troepen van de Jemenitische veiligheidsdienst en schutters in burgerkleding het vuur op een groep betogers in de zuidelijke stad Taiz in Jemen. Twaalf mensen werden gedood en meer dan dertig raakten gewond.