Lodewijk de Waal niet weg bij ING

Lodewijk de Waal ziet in de commotie rond de bonus voor ING-bestuursvoorzitter Jan Hommen geen aanleiding op te stappen als commissaris bij ING. Dat zegt de voormalig FNV-voorzitter dinsdag in het Nederlands Dagblad.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk stelde zaterdag dat de geloofwaardigheid van De Waal ernstig is aangetast omdat hij als commissaris heeft ingestemd met de bonussen bij ING. "Als ik De Waal was, zou ik opstappen", stelde Plasterk.

De Waal zegt dat hij op een 'nader te bepalen moment' een verklaring over het gevoerde bonusbeleid aflegt. Voorlopig heeft ING besloten tot een mediastilte. "Dat lijkt ons in het belang van ING."

Drie weken geleden ontstond grote verontwaardiging toen bleek dat Hommen een bonus van 1,25 miljoen krijgt, terwijl ING de staat nog miljarden schuldig is. Uiteindelijk leverde Hommen de bonus weer in.

Daarna meldden bronnen in NRC Handelsblad dat hij van begin af aan al tegen de bonus was, omdat hij voorzag dat dit weerstand zou oproepen. De raad van commissarissen zette echter door en kende de bonus alsnog toe.

De Waal stapte vorige week wel op als voorzitter van de raad van toezicht van ontwikkelingsorganisatie SNV. De organisatie kwam onder vuur omdat in 2009 opdrachten waren gegund aan familieleden en vrienden. Ook directeur Dirk Elsen stapt op. Vorig jaar lag de organisatie al onder vuur vanwege de hoge salarissen van de directie.