Gadhafi geeft geen krimp

De Libische dictator Moammar Gadhafi heeft maandagavond (lokale tijd) enkele beloften gedaan, maar vooral ook aangegeven dat welke hervorming dan ook in zijn land alleen mogelijk is als hij de leidersrol behoudt. Dat zei Gadhafi's woordvoerder Mussa Ibrahim tegen journalisten in Tripoli, de hoofdstad van Libië.

De zegsman stelde dat alles mogelijk is in de toekomst. "We kunnen alles doen, verkiezingen, referenda", aldus Ibrahim. De positie van Gadhafi is volgens hem echter 'ononderhandelbaar'. De internationale coalitie die vorige maand begon aan een militaire interventie om de Libische bevolking te beschermen, en de opstandelingen in Libië, hebben al vaker aangegeven dat Gadhafi en zijn zoons de macht dienen af te staan voordat er kan worden onderhandeld over de toekomst van het Noord-Afrikaanse land.

Eerder op de avond zond de Libische staatstelevisie, een propagandavehikel van Gadhafi, beelden uit van de leider, omringd door aanhangers. Gadhafi zwaaide naar hen vanuit een jeep. Hij zou een korte rit hebben gemaakt vanuit zijn basis Bab el Aziziyah in Tripoli.

Het Libische regime lijkt te zoeken naar een diplomatieke uitweg uit het huidige conflict. In de afgelopen dagen reisden gezanten van Gadhafi onder meer naar Griekenland, Turkije en Malta.

Kaddafi geeft geen krimp
Gadhafi geeft geen krimp (Foto: ANP)