Eerste stroomkabel naar Engeland in gebruik

De eerste stroomkabel tussen Engeland en Nederland is in gebruik genomen. De 260 kilometer lange kabel ligt tussen de Engelse plaats Isle of Grain en het industriegebied de Maasvlakte bij Rotterdam.

De aanleg van de kabel, de BritNed, die 600 miljoen euro heeft gekost, ging in september 2009 van start. BritNed is een gezamenlijke onderneming van TenneT en het Engelse elektriciteitsbedrijf National Grid. De kabel die een vermogen van 1000 megawatt kan transporteren, moet stroom zowel naar als van Engeland brengen en is bedoeld als een nieuwe stap in het proces om te komen tot één grote Europese elektriciteitsmarkt.

Topman van National Grid Nick Winser stelt dat met de kabel het volledige potentieel van windenergie kan worden gebruikt. "Het wordt erdoor makkelijker windenergie te importeren als er in Engeland geen wind staat en we kunnen exporteren als er te veel energie door wind wordt opgewekt."

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen vindt dat BritNed een nieuwe mijlpaal is in het opzetten van een geïntegreerde Europese elektriciteitsmarkt. "Deze kabel tussen de Nederlandse en Engelse markt zorgt voor meer zekerheid in de stroomvoorziening en draagt bij aan een effectievere prijsstelling. Bovendien helpt de kabel ons duurzame energie-initiatieven te integreren."