Fors meer salaris voor topbestuurder

De salarissen van topbestuurders zijn vorig jaar met 16 procent gestegen. Gemiddeld krijgt een bestuursvoorzitter van een bedrijf uit de Amsterdamse beursgraadmeter AEX 3,1 miljoen euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Topman Peter Voser van Shell kreeg vorig jaar met 10,5 miljoen euro veruit de hoogste beloning, gevolgd door Ad Scheepbouwer van KPN met 7,9 miljoen euro. Ook de bestuursvoorzitters van Akzo Nobel, Unilever en DSM staan hoog in de lijst.

De topbestuurders zagen hun gemiddelde jaarbonus vorig jaar met 40 procent toenemen naar 935.000 euro. Het vaste jaarsalaris van gemiddeld 890.000 euro bleef wel nagenoeg gelijk.

Door hogere bonussen en forse aandelenbeloningen is het inkomen van topbestuurders weer terug op het niveau van voor de kredietcrisis. In 2008 en 2009 ging de totale beloning bij de topbestuurders nog in totaal met ongeveer 20 procent omlaag. Met de salarissprong compenseren de bestuurders hun inkomensverlies van de afgelopen twee jaar.

Alleen bij financiële instellingen is de bonus in de ban gedaan. Zo bleven de salarissen van topman Jan Hommen van ING en Alexander Wynaendts van Aegon in 2010 nagenoeg ongewijzigd na druk van de publieke opinie.