Rosenthal sluit bewapenen rebellen opnieuw uit

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) voelt niets voor het bewapenen van Libische opstandelingen door het buitenland. In het debat over de Nederlandse bijdrage aan de handhaving van de no-flyzone boven Libië herhaalde hij zijn standpunt hierover.

De minister zegt het niet verstandig te vinden Libische opstandelingen van wapens te voorzien, omdat onduidelijk is naar wie die wapens precies gaan. Bovendien voorziet de VN-resolutie daar niet in.

Eerder vroegen Libische opstandelingen het buitenland om wapens. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft laten doorschemeren dat ze de rebellen in Libië wel wil bewapenen. Ook doen er geruchten de ronde dat CIA-agenten al in Libië zouden zijn om het verzet te steunen.

Rosenthal vreest dat dit de eenheid binnen de internationale coalitie niet ten goede komt. Eerder uitte de Kamer al zorgen over de bewapening van rebellen. PVV-Kamerlid Hero Brinkman wilde weten of Al Qaida in Libië actief is, maar die vraag kon minister van Defensie Hans Hillen (CDA) niet beantwoorden.