Veel zon in droge maand maart

Maart was een zeer zonnige en droge maand. Er viel gemiddeld maar 10 millimeter regen, terwijl 60 normaal is. Het bleef zo droog omdat hogedrukgebieden de depressies met regen en wind op afstand hielden. Dat laat het KNMI donderdag weten.

Sommige plaatsen kregen maar enkele millimeters neerslag. Het zuiden en midden waren relatief de natste delen van het land met op de meeste plaatsen zo'n 15 tot 25 millimeter regen. De zon scheen gemiddeld 185 uur, tegen 125 uur normaal. Zeeland kreeg naar verhouding de meeste zon, het noorden van het land het minst.

De temperatuur week nauwelijks af van het langjarig gemiddelde. In De Bilt bedroeg de gemiddelde temperatuur 6,1 graden, waar 6,2 graden normaal is. Op enkele dagen werd het op sommige plaatsen warmer dan 15 graden. Hoogeveen registreerde met 18,3 graden op 30 maart de hoogste temperatuur.

In de nacht en ochtend was het met temperaturen onder nul echter nog vaak koud. De Bilt noteerde veertien vorstdagen, terwijl de temperatuur gewoonlijk op acht dagen onder nul komt. Op 6 maart werd bij Enschede -5,9 graden als laagste temperatuur van de maand gemeten.