Verklaring verplicht voor producten uit Japan

Geïmporteerde levensmiddelen en diervoeding uit Japan moeten een verklaring hebben waarin staat waar de producten vandaan komen en wanneer ze zijn geoogst of verwerkt. De nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (VWA) gaat geïmporteerde producten controleren op de aanwezigheid van zo'n verklaring.

Als producten uit het gebied rond de beschadigde kerncentrale in Fukushima komen, moeten bovendien laboratoriumanalyses zijn toegevoegd over de mate van radioactiviteit. De Europese Commissie heeft deze maatregel verplicht gesteld voor de lidstaten.

De extra controles gaan deze week in en komen bovenop de controles die de VWA al doet bij producten uit Japan. Pas als vaststaat dat er niet te veel straling inzit, mogen de producten het land in.

De Europese Commissie heeft ook bepaald dat de lidstaten steekproefsgewijs monsters moeten nemen voor onderzoek van levensmiddelen en diervoeding. Nederland controleert ladingen uit Japan sinds 17 maart, zes dagen na de verwoestende aardbeving. Tot nu toe zijn geen bijzonderheden in producten aangetroffen.

De invoer van levensmiddelen uit Japan is volgens de VWA nog gering. Afgelopen week kwam een zending met peterselie binnen. In de tweede week van april worden in Rotterdam de eerste schepen verwacht die na 11 maart uit Japan zijn vertrokken.