'Effect miljoenenplan Marokkanen-gemeenten vaag'

Het effect van de bijna 33 miljoen euro die de afgelopen vier jaar in 22 Marokkanen-gemeenten is gepompt, is volstrekt onduidelijk. Er ontbreken heldere prestatieafspraken over de projecten van de gemeenten die overlast door Marokkaanse jongeren moeten tegengaan. Dat meldt het actualiteitenprogramma EénVandaag woensdag.

EénVandaag maakte samen met het vakblad Binnenlands Bestuur een inventarisatie van de projecten in de Marokkanen-gemeenten. Het actualiteitenprogramma noemt de selectie van gemeenten willekeurig, en hekelt het ontbreken van een landelijk plan van aanpak. Het rijk ziet de overlast als een lokaal probleem.

Als voorbeelden waar de aanpak niet werkt worden Amersfoort en Helmond opgevoerd. In Amersfoort zou de overlast de afgelopen zes jaar verdubbeld zijn. Maar door het ontbreken van duidelijke afspraken en eisen kan niet geconcludeerd worden dat de aanpak met zes parttime straatcoaches niet werkt.

In Helmond zouden straatcoaches jongeren zelfs helpen met het betalen van boetes die ze opgelegd hebben gekregen. De gemeente wilde in de uitzending niet reageren. Ook de landelijk coördinator van het programma gaf geen reactie.

Het geld werd vrijgemaakt nadat het rijk en de gemeenten in 2009 een intentieverklaring tekenden. Daarin staat dat ze samenwerken bij het aanpakken van de problemen. Trouw meldde in juli vorig jaar al dat veel gemeenten zich niet wilden vastpinnen op heldere afspraken.

Naar aanleiding van dat bericht werden Kamervragen gesteld door de PVV. Toenmalig minister voor Wonen, Wijken en Integratie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) antwoordde hierop dat volgens afspraak in alle 22 gemeenten de oververtegenwoordiging van Marokkanen bij schooluitval, werkloosheid en criminaliteit in 2012 afgenomen moet zijn.

De voortgang hiervan zou volgens de minister jaarlijks worden gemeten. Bij gemeenten waarbij onvoldoende voortgang wordt geconstateerd, zou de rijksbijdrage in het ernstigste geval kunnen worden stopgezet.