CBP laakt registratie gegevens criminele kinderen

Politie, justitie en de Raad voor de Kinderbescherming springen onzorgvuldig om met de gegevens van criminele kinderen. Verenigd in zogeheten Veiligheidshuizen noteren de instanties alle kinderen van 6 tot 12 jaar die in aanraking zijn geweest met de politie, maar volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) mag dat niet.

Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet worden vervolgd. Daarom kunnen hun gegevens niet worden opgenomen in het landelijke systeem, vindt privacywaakhond CBP. Kinderen zouden langdurig negatieve gevolgen kunnen ondervinden als zij eenmaal in het systeem staan en de gegevens worden uitgewisseld.

Volgens het CBP ontbreken bij de Veiligheidshuizen bovendien duidelijke criteria voor welke minderjarigen worden besproken. Hierdoor ontstaat de kans op willekeur.

Het CBP eist dat veiligheidshuizen de Wet bescherming persoonsgegevens naleven en voortaan zorgvuldiger omgaan met de gegevens. De onafhankelijke toezichthouder van de privacywetgeving kan een boete of dwangsom opleggen aan overtreders.