Actieplan moet ouderenmishandeling halt toeroepen

De komende jaren wordt jaarlijks 10 miljoen euro uitgetrokken om misbruik en mishandeling van ouderen tegen te gaan. Dat schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) woensdag in een brief naar de Tweede Kamer.

Het actieplan 'Ouderen in veilige handen' moet ertoe leiden dat geweld en mishandeling sneller worden gesignaleerd en gemeld en de slachtoffers beter worden ondersteund. Er komt onder meer een campagne en een meldplicht voor mishandeling die is gepleegd door professionals.

Volgens Veldhuijzen van Zanten moeten ouderen die afhankelijk zijn van anderen veilig zijn. Dat is nu te vaak niet het geval. Daarom kunnen ouderen een beroep doen op mentoren om hen te ondersteunen in geval van mishandeling, maar ook bij financiële uitbuiting. Verder worden mensen die willen werken in de langdurige zorg in de toekomst verplicht een Verklaring Omtrent Gedrag te overleggen.

Bijna de helft van de verpleeghuisartsen zegt in afgelopen jaren in aanraking te zijn gekomen met zowel psychische- als lichamelijke mishandeling, financiële uitbuiting, verwaarlozing of seksueel misbruik. In 2008 kreeg de politie bijna 1100 meldingen van huiselijk geweld bij mensen van 65 jaar en ouder. "We moeten dit met volle kracht bestrijden", vindt Veldhuijzen van Zanten.

Het plan wordt de komende vier jaar uitgevoerd.