Gladheid leidde tot achttienduizend gewonden

In de sneeuwperiode in november en december zijn achttienduizend mensen op een spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis behandeld nadat ze te voet of met de fiets of bromfiets waren uitgegleden. Dat meldt Consument en Veiligheid woensdag. 60 procent brak een ledemaat tijdens de val. Een kwart daarvan betrof polsfracturen.

De meeste slachtoffers, 86 procent, gingen lopend onderuit. Een op de zes kwam ten val op de fiets of bromfiets. Ouderen vielen het meest. Bijna de helft van de gewonden was 55 jaar of ouder. Een op de acht was ouder dan 75.

Consument en Veiligheid heeft de periode van 28 november tot en met 31 december onderzocht. Twee dagen springen eruit: op zowel 6 als 18 december bezochten rond de duizend mensen de eerstehulpafdeling van een ziekenhuis.

De kosten van de medische behandelingen bedragen in totaal 86 miljoen euro. 14 procent van de slachtoffers moest in het ziekenhuis worden opgenomen. De kosten van het arbeidsverzuim door de kwetsuren zijn 36 miljoen euro, zo heeft Consument en Veiligheid becijferd.

70 procent van de ongelukken door de gladheid gebeurde op de openbare weg. Het percentage mensen dat met de fiets of bromfiets onderuitging is ten opzichte van de vorige winter gedaald. Volgens Consument en Veiligheid komt dat doordat provincies en gemeenten wegen en fietspaden beter sneeuw- en ijsvrij houden.