Tepco worstelt met tegenslagen

Er lekt meer en meer radioactief materiaal in de zee nabij de beschadigde Japanse kerncentrale. Woensdag bereikte de straling zijn hoogste niveau tot nog toe, aldus het Japanse bureau voor nucleaire veiligheid (NISA).

De problemen voor de eigenaar van de centrale, Tepco, stapelen zich op. Het bedrijf probeert uit alle macht de oververhitte reactoren te koelen en de hoeveelheid radioactief materiaal dat de zee in loopt te beperken. In groenten, melk en leidingwater werd al verhoogde radioactiviteit aangetroffen.

De laatste tegenslag voor Tepco is de ziekenhuisopname van de directeur. Masataka Shimizu (66) werd dinsdag opgenomen met klachten over duizeligheid en een hoge bloeddruk. Shimizu verscheen na een persconferentie twee dagen na de aardbeving van 11 maart niet meer in het openbaar.

NISA maakte woensdag bekend dat het zeewater nabij de centrale 3335 keer meer radioactief jodium bevat dan normaal. Het lijkt aan te tonen dat steeds meer besmet water de oceaan in loopt. De hoge concentratie jodium-131 werd zo'n 300 meter uit de kust ten zuiden van de centrale aangetroffen.

Het is vooralsnog geen directe bedreiging voor de volksgezondheid, maar het is wel 'zorgelijk', aldus Hidehiko Nishiyama, woordvoerder van NISA. "We zullen de oorzaak achterhalen en onze uiterste best doen om te voorkomen dat de radioactiviteit verder oploopt", zei hij. Nishiyama erkende eerder dat er besmet water van de centrale de zee in lekt, maar het is onduidelijk uit welk deel van de centrale.

Vorige week lukte het medewerkers om delen van de centrale weer van stroom te voorzien. Maar toen ze water in de reactoren pompten om die te koelen, werden verschillende plassen zeer radioactief water ontdekt. De radioactiviteit was vele malen hoger dan wat de regering als veilig voor werknemers beschouwt.

Het radioactieve water moet eerst worden weggepompt voor de reguliere koelsystemen weer ingeschakeld kunnen worden. Het is tegenstrijdig, maar het belangrijkste wat Tepco momenteel doet: water naar binnen pompen om de reactoren te koelen, maar tegelijkertijd besmet water zo snel mogelijk naar buiten pompen.