Hillen overleeft Kamerdebat

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heeft het debat over de mislukte evacuatiepoging van een Nederlander uit Libië zonder kleerscheuren doorstaan. De Kamer nam genoegen met de verontschuldigingen van Hillen en de toezegging dat er lessen worden getrokken uit de mislukte operatie.

In het debat dat dinsdagavond plaatsvond bood Hillen, net als premier Mark Rutte (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD), zijn excuses aan voor de manier waarop de Kamer geïnformeerd was over de kwestie. Dit had beter gekund, gaf het kabinet toe.

De oppositie was blij met deze deemoedige opstelling. Voorafgaand aan het debat waarschuwden de oppositiepartijen dat Hillen zich geen arrogante houding kon permitteren, hetgeen hem in eerdere debatten werd verweten.

Ook gaven de bewindspersonen aan lessen te hebben getrokken uit de mislukte operatie. Zo zei Rosenthal dat, als hij had geweten dat vlak bij de landingsplek van de helikopter in Sirte een paleis van Moammar Gadhafi had gestaan, er een andere afweging was gemaakt. Hillen zegde toe dat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), dat op zondag niet bereikbaar was, voortaan 24 uur per dag bemand zal zijn.

De Kamer legde zich neer bij deze toezeggingen en diende geen motie van wantrouwen in.