Uitslag Nederland - Hongarije

Nederland heeft ook zijn tweede EK-kwalificatiewedstrijd in vier dagen tijd met Hongarije gewonnen. Waar Oranje vrijdag nog oppermachtig was in Hongarije, ging het in eigen land een heel stuk moeizamer. Het werd, mede door twee goals van Dirk Kuijt, 5-3 voor de vicewereldkampioen. Daarmee werd opnieuw een grote stap gezet richting het Europees kampioenschap.

In het begin van de wedstrijd leek er nog niet veel aan de hand voor Oranje. Na dertien minuten lag de 1-0 al in de goal, toen een corner van Sneijder via Heitinga voor de voeten van Van Persie terechtkwam.

Daarna zakte de wedstrijd weg naar een bedenkelijk niveau en was er lang weinig te beleven in de uitverkochte Amsterdam ArenA. De beste kans voor rust was nog voor de Hongaren, toen Rudolf kon uithalen, maar zijn zwakke schot belandde in de handen van Vorm. Wel raakte Van Persie nog geblesseerd en hij werd in de rust vervangen door Van Nistelrooy.

Het zwakke optreden van Oranje na de 1-0 werd direct na rust afgestraft door Rudolf die via Van der Vaart en Pieters de bal achter Vorm kreeg. Amper vier minuten later lag de 1-2 ook al in de goal, toen Gera gemakkelijk voor Pieters kon komen en de bal in de korte hoek wist te krijgen.

Nederland had een gelukje nodig om weer op gelijke hoogte te komen. Sneijder wilde kaatsen met Van der Vaart, maar kreeg de bal terug van een Hongaar en wist de bal in de verre hoek te schieten. Na die gelijkmaker wist Oranje het niveau van afgelopen vrijdag echter bij lange na niet te evenaren en kwam het enkele keren nog goed weg.

Toch kwam Oranje weer op voorsprong door een goal van Van Nistelrooy, die daarmee zijn 35e goal maakte voor Oranje. Hiermee is hij nu samen met Faas Wilkes derde op de topscorerslijst aller tijden. Maar niet lang daarna was het alweer 3-3, toen Gera weer compleet vrij werd gelaten door de defensie van de vicewereldkampioen.

Oranje ging vanaf toen beter spelen en dat resulteerde eerst in een grote kans, waarbij Van der Wiel te lang wachtte. In de 78e minuut wist Kuijt toch Oranje op een voorsprong te zetten, door een voorzet van Afellay knap binnen te werken. Zijn volgende goal was echter nog knapper. Een voorzet op Van Nistelrooy belandde fraai in de goal achter Fülöp.

Daarmee was de wedstrijd beslist en won Oranje dus ook zijn zesde kwalificatieduel op weg naar het EK in Oekraïne en Polen.