Tweede Kamer wil onderzoek naar overhead in het onderwijs

De Tweede Kamer wil dat er nu eens wordt uitgezocht hoe het zit met de overhead bij hogescholen en universiteiten. Dat gaat om personeel dat niet direct met het onderwijs te maken heeft, zoals administratieve medewerkers. Een motie daarover van de PvdA en de SP om de Algemene Rekenkamer dat onderzoek te laten doen, is aangenomen.

Premier Rutte zei onlangs nog dat er tussen de 30-40 procent overhead zit in het hoger onderwijs en dat de scholen de bezuinigingen dus wel op kunnen vangen. Hij bleek zich te baseren op een onderzoek uit 2003, met cijfers die gaan over 2000. In dat jaar zou 38 procent van het WO overhead zijn en 33 procent van de hogescholen.

Uit onderzoek van de NOS bleek onlangs dat de overhead bij universiteiten uit kwam op 24,4 procent en bij hogescholen op 25,8 procent. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van hoger onderwijs gaf onlangs nog aan dat ook hij deze cijfers aanhoudt. De overhead ligt daarmee lager dan bijvoorbeeld bij ministeries, waar de overhead ongeveer 41 procent is.

De Tweede Kamer wil nu definitief weten hoe het zit, en wil onafhankelijk onderzoek van de Algemene Rekenkamer.