Russen klagen Oemarov aan voor aanslag Domodedovo

Het Russische openbaar ministerie heeft dinsdag de Tsjetsjeense krijgsheer Dokoe Oemarov samen met een andere opstandeling aangeklaagd voor het organiseren van de zelfmoordaanslag op de grootste Moskouse luchthaven Domodedovo op 24 januari. Bij deze aanslag kwamen 37 mensen om het leven en vielen meer dan 180 gewonden.

Oemarov eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op in een videoboodschap die vorige maand bij de Tsjetsjeense nieuwssite Kavkaz Centrum binnenkwam. Hij dreigde met meer van dergelijke aanslagen als Rusland de Kaukasus geen onafhankelijkheid verleent.

Volgens de Russische media is Oemarov inmiddels vermoedelijk gedood bij een aanval door Russische veiligheidstroepen in Ingoesjetië. De aanval kostte maandagavond zeventien opstandelingen en drie Russen het leven. De Russische autoriteiten zeiden dat bij de operatie in Ingoesjetië twee broers, Islam en Ilez Jandijev, zijn gearresteerd. Zij zouden de dader van de aanslag, Magomed Jevlojev, naar het vliegveld hebben gereden. Het vermoeden bestaat dat ze een nieuwe aanslag aan het voorbereiden waren. Ze hadden een bomgordel en andere explosieven bij zich.

Oemarov eiste eveneens de verantwoordelijkheid voor een aantal andere aanslagen op. De dubbele aanslag in de Moskouse metro van een jaar geleden moet ook op zijn conto worden geschreven. Overigens wordt Oemarov meer als een ideologische figuur gezien. De militante cellen die aanslagen plegen werken autonoom en hebben voor zover bekend geen centraal commando.

De Russische president Dmitri Medvedev was zeer te spreken over de inzet van de veiligheidstroepen in Ingoesjetië. Hij zei dat iedereen die betrokken was bij de metro-aanslag van vorig jaar nu is gearresteerd of gedood. De aanvallen op de rebellen zullen doorgaan volgens hem, zodat 'iedere bandiet zich realiseert dat hij gedood zal worden als hij zijn criminele activiteiten voortzet'.

De Tsjetsjenen hebben sinds 1994 twee onafhankelijkheidsoorlogen tegen de Russen uitgevochten, maar een jaar of tien geleden leek het verzet gebroken. De laatste jaren neemt het islamitisch verzet vanuit de Kaukasus-provincies weer toe. Armoede, corruptie en mishandeling van burgers door veiligheidstroepen geven er voeding aan.


Russen klagen Oemarov aan voor aanslag Domodedovo (Foto: Novum)