Eerste Kamer tegen patiëntendossier

De Eerste Kamer blijft tegen de plannen voor een landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD). De senaat nam dinsdag tijdens een debat geen genoegen met enkele handreikingen van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD).

Twee weken geleden was het debat in de Eerste Kamer stilgelegd om Schippers de tijd te geven met een aangepast voorstel te komen. Dinsdag stelde zij voor alleen gegevens over medicijngebruik in het EPD op te nemen. Alle patiënten zouden bovendien vooraf toestemming moeten geven voor opname van hun gegevens in het landelijke systeem.

De handreikingen van Schippers waren vergeefs. "De basisvraag was wat het voordeel is van zo'n grootschalig, landelijk systeem. Die vraag is niet beantwoord", zei Eerste-Kamerlid Heleen Dupuis van Schippers' eigen VVD. Ook de overige partijen in de Eerste Kamer houden grote twijfels of blijven ronduit tegen.

Dupuis raadde Schippers aan het wetsvoorstel in te trekken. Die kondigde aan dat niet te zullen doen. Volgens Schippers heeft het landelijke EPD 'wel degelijk een grote meerwaarde'. Ze zei het 'heel erg jammer' te vinden als de Eerste Kamer inderdaad tegen het EPD stemt.

De Eerste Kamer stemt volgende week dinsdag.