Amerikaanse prijs voor Nederlandse cardioloog

Cardioloog Patrick Serruys ontvangt 4 april de 2011 Lifetime Achievement Award van de Amerikaanse College of Cardiology (ACC). Hij is de tweede Nederlander in de geschiedenis die er met deze prijs vandoor gaat. Dat laat het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC) dinsdag weten.

Serruys krijgt de prijs voor zijn bijdragen aan de behandeling van hart- en vaatziekten. Ook zijn aandeel in wetenschappelijk onderzoek wordt geprezen. De Amerikaanse cardiologenvereniging kent de prijs toe aan artsen die tenminste dertig jaar als cardioloog werken en zowel nationaal als internationaal erkenning genieten

Volgens het hoofd van de afdeling cardiologie van het Erasmus MC Felix Zijlstra is Serruys 'een belangrijke kracht achter de introductie van biologisch afbreekbare stents in de behandeling van hart- en vaatziekten'. "Deze vondst wordt inmiddels algemeen toegepast in de behandeling van veel hart- en vaatpatiënten", aldus het afdelingshoofd. Een stent is een buisje dat in een bloedvat van een patiënt wordt geplaatst om dat kanaal open te houden.

Serruys wordt in New Orleans tijdens de zestigste jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst van de ACC onderscheiden. Hij treedt in de voetsporen van de Nederlandse professor Dirk Durrer, die vijfentwintig jaar geleden de Lifetime Achievement Award in ontvangst nam.