Obama verdedigt ingrijpen Libië

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het besluit om in te grijpen in Libië verdedigd. "Als we nog een dag hadden gewacht, zou Benghazi een bloedbad hebben meegemaakt dat door de regio zou weerklinken en het geweten van de wereld zou hebben besmeurd", zei Obama maandagavond (lokale tijd) in een lange televisietoespraak.

Met dat 'vooruitzicht op geweld van een weerzinwekkende omvang' moest Amerika ingrijpen, aldus de president. Obama benadrukte dat de val van de Libische leider Moammar Gadhafi niet het doel van de internationale militaire aanval is. Hij verwees naar Irak, waar duizenden mensen omkwamen en de wederopbouw honderden miljarden dollars heeft gekost. "We kunnen het ons niet veroorloven om dat te herhalen in Libië", zei Obama.

De Amerikaanse president hield zijn toespraak aan de vooravond van een grote internationale conferentie over Libië die dinsdag plaatsvindt in Londen. Ministers uit 35 landen zijn daarbij, ook Nederland stuurt een delegatie. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, die zelf ook aanwezig zal zijn, zei dat de bijeenkomst tevens gaat over de rol die diplomatie kan spelen om Gadhafi weg te krijgen.

Obama verdedigt ingrijpen Libië
Obama verdedigt ingrijpen Libië (Foto: ANP)