Grote nederlaag CDU in Baden-Württemberg

De partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een historische nederlaag geleden in de verkiezingen in de deelstaat Baden-Württemberg. Dat bleek zondag uit de eerste verkiezingsuitslagen. De christendemocraten van Merkels CDU zijn al sinds 1953 aan de macht in deze deelstaat, maar volgens de exitpolls hebben de Groenen en de sociaaldemocraten genoeg stemmen gekregen om een coalitie te vormen.

Het zou voor het eerst zijn dat de Groenen een premier voor een Duitse deelstaat mogen leveren. De partij staat volgens de exitpolls op 24 procent van de stemmen. De SPD komt uit op 23,2 procent.

De CDU zou op 39,5 procent uitkomen, terwijl de coalitiegenoot van de christen-democraten, de liberale Vrije Democraten (FDP), slechts op zo'n 5 procent van de stemmen kan rekenen - net genoeg om boven de kiesdrempel uit te komen.

In de deelstaat Rijnland-Palts blijven de sociaaldemocraten aan de macht, aldus de eerste uitslagen. De SPD verloor weliswaar 10 procentpunten, maar is met 36,4 procent nog altijd de grootste. Wel wordt de SPD gedwongen een coalitie te vormen met de Groenen, die op 15,1 procent uitkomen. De CDU won 2,2 procent en kan rekenen op zo'n 35 procent van de stemmen.

De nucleaire crisis in Japan is waarschijnlijk van grote invloed geweest op de verkiezingsuitslag. De toekomst van kernenergie in Duitsland werd een belangrijk thema. De voorkeur van de CDU voor deze vorm van energieopwekking heeft de partij opgebroken, omdat de meeste Duitsers kernenergie te gevaarlijk vinden. "Kiezers waren aangedaan door de vreselijke gebeurtenissen in Japan, die beelden spoken nog dagelijks door het hoofd van mensen", zei Stefan Mappus, de huidige premier van Baden-Württemberg.

Ook de Vrije Democraten zijn voorstander van kernenergie. Dat is terug te zien in de verkiezingsuitslag, zei FDP-voorman Guido Westerwelle. "Het was een stemming over de toekomst van kernenergie."


Grote nederlaag CDU in Baden-Württemberg (Foto: Novum)