Roosendaal sluit muziekcafé om softdrugsverkoop

Het muziekcafé Raï in Roosendaal moet vanaf woensdag vijf jaar dicht omdat er softdrugs werden verkocht. Burgemeester Jacques Niederer (VVD) heeft dit besloten op grond van het principe 'One Strike You're Out', laat de gemeente zondag weten.

Het café aan de Burgemeester Prinsensingel kreeg de eerste schriftelijke waarschuwing op 13 januari, maar er bleek daarna nog steeds te worden gehandeld in softdrugs. De tent moet woensdag om 12.00 uur gesloten zijn, hoewel de uitbater nog wel bezwaar kan aantekenen bij de rechtbank in Breda.

De Brabantse plaats sloot in september 2009 alle coffeeshops binnen de gemeentegrenzen. "We zullen niet tolereren dat er in Roosendaal nog illegale verkooppunten van softdrugs bestaan", motiveert Niederer de sluiting. De burgemeester stelt dat de sluiting overlast tegengaat en het leefklimaat in belangrijke woon- en winkelstraten in het centrum verbetert.

Sinds de sluiting van de coffeeshops is het aantal drugstoeristen in Roosendaal fors afgenomen. In 2008 kwamen wekelijks nog ruim dertienduizend mensen voor hun wiet naar Roosendaal. Twee jaar later waren dat er nog zo'n duizend, schatte de politie vorig jaar.