Kamerlid wil oplossing traumahelikopter Enschede

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) moet een oplossing zoeken voor de problemen rond de landingsplaats voor traumahelikopters op het dak van het ziekenhuis in Enschede. Het Twentse Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) heeft de minister hier vrijdag om gevraagd. Op het dak van de nieuwbouw van het Medisch Spectrum Twente (MST) komt geen landingsplek voor de helikopter.

De ANWB en de Duitse zusterorganisatie ADAC, de exploitanten van de traumahelikopter, willen niet dat de helikopter op de nieuwbouw gaat landen en opstijgen, omdat op het dak zonnepanelen komen. Door de reflectie kunnen de piloten worden verblind en is er ook geen ruimte om te landen. Daarom moet de huidige locatie, het dak van de ambulance-ingang, gebruikt blijven worden, vinden de organisaties.

Omtzigt vindt die oplossing onaanvaardbaar. Want dan moeten zwaargewonde patiënten na aankomst met de traumahelikopter nog eens met een ambulance naar het traumacentrum in de nieuwbouw worden vervoerd.

"Daarbij gaat kostbare tijd verloren. Dat kan tot complicaties en mogelijk ook slachtoffers leiden", zegt Omtzigt. Om dat te voorkomen wil Omtzigt dat de minister bemiddelt tussen de directie van het ziekenhuis en de ANWB/ADAC.

In een verklaring noemt de directie van het MST vrijdag nog andere bezwaren tegen een landingsplaats op de nieuwbouw. Zo zouden de vliegers de aanvliegroute naar de nieuwbouw als problematisch zien. Vanwege de overwegend heersende westenwinden, kan er in de avond en in de nacht niet worden geland en zouden er kerosinedampen vrijkomen met gevolgen voor de luchtkwaliteit in het ziekenhuis.


Kamerlid wil oplossing traumahelikopter Enschede (Foto: Novum)