Gadhafi: Coalitie maakt burgerslachtoffers

De regering van de Libische leider Moammar Gadhafi heeft de coalitietroepen er vrijdag van beschuldigd zich niet te bekommeren om mogelijke burgerslachtoffers. De coalitie ontkent dat er onder de burgerbevolking slachtoffers zijn gevallen.

Afgezanten van de Libische regering nemen buitenlandse verslaggevers geregeld mee om getroffen burgerdoelen en mortuaria te tonen. Het blijft echter onduidelijk wie de daders zijn. De Libische staatstelevisie toonde vrijdag beelden van zwartgeblakerde lichamen. Het zou gaan om slachtoffers van luchtaanvallen op Tripoli.

De opstandelingen beschuldigen Gadhafi-getrouwe troepen er echter van lichamen uit mortuaria te halen en te doen alsof het burgerslachtoffers zijn. Die bewering wordt door rapporten van de Amerikaanse inlichtingendiensten geschraagd: lichamen zouden worden geplaatst op plekken waar raketten zijn ingeslagen en vervolgens aan journalisten getoond.

De Amerikaanse en Britse autoriteiten houden vol dat er geen burgers zijn omgekomen bij de militaire operaties in het Noord-Afrikaanse land en kaatsen terug dat Gadhafi zelf duizenden van zijn burgers heeft gedood. "Ze praten niet over de duizenden Libische burgers die zij hebben gedood. Degenen die burgers doden behoren tot de regering van de huidige leider van Libië," zei de Amerikaanse generaal Carter Ham donderdagavond.


Gadhafi: Coalitie maakt burgerslachtoffers (Foto: Novum)