Burgemeesters willen nieuw ICT-systeem politie

De politie moet een volledig nieuw ICT-systeem krijgen. Dat voorstel doen de burgemeesters die aan het hoofd staan van de 25 politieregio's, het zogeheten Korpsbeheerdersberaad.

De ICT-organisatie van de politie is niet op orde, erkennen de korpsbeheerders. Dit constateerden ze al twee jaar geleden. Pogingen om de boel te verbeteren, hebben niets uitgehaald.

De korpsbeheerders willen dat er een nieuwe ICT-organisatie en -infrastructuur komt, het Datacentrum Politie Nederland. Daarnaast willen ze de bestaande ICT-centra die in zeven regionale centra zijn ondergebracht onder een strak regime brengen. De centra mogen niet meer zelf investeren in vernieuwingen. De voorzieningen worden geleidelijk overgeheveld naar het nieuwe, centrale datacentrum.

Als er inderdaad een nieuw ICT-systeem wordt ingevoerd, blijft er minder geld over voor andere zaken, waarschuwen de korpsbeheerders. "Deze aanpak zal worden gevoeld in de politiekorpsen. De komende jaren is er geen geld om te investeren in nieuwe mooie en gewenste projecten."

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei blij te zijn dat de korpsbeheerders met een voorstel zijn gekomen, maar wilde zich vrijdag nog nergens op vastleggen. De Algemene Rekenkamer doet onderzoek naar de ICT-problemen bij de politie en Opstelten wil de resultaten daarvan afwachten.

Van Opstelten moeten de ICT-problemen uit de bestaande budgetten worden opgelost. "Dus dat wordt passen en meten." Afgelopen week besloot hij al dat veel korpsen in de Randstad het met minder agenten moeten doen. Overigens heeft het kabinet besloten over te gaan tot één nationale politie.

Alle politiekorpsen werken sinds vorig jaar met hetzelfde computersysteem, maar dat wordt ervaren als 'grote mislukking'. Het systeem, dat vele miljoenen kostte, rammelt aan alle kanten en hierdoor komt het werk van de agenten in gevaar. Het nieuwe systeem werd vooraf kritisch beoordeeld door deskundigen. Al in 2008, nog voordat het systeem landelijk werd ingevoerd, kraakten onafhankelijke ICT-experts kritische noten.