Burgemeester mag man uit doorzeefd huis zetten

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel stond in zijn recht toen hij in februari drugscrimineel Peter S. uit zijn huis zette. Dat heeft de rechter vrijdag in een kort geding bepaald. Van Gijzel legde S. een gebiedsverbod op omdat hij bang was voor een nieuwe aanslag. Het huis van S. was in november doorzeefd met een automatisch wapen.

In december verklaarde S. nog niet terug te willen keren in de woning. Toen hij dat later toch deed, nam de ongerustheid in de buurt toe. Om de veiligheid te garanderen bepaalde burgemeester Van Gijzel in februari dat S. drie maanden lang niet in zijn huis mag verblijven. Ook mag hij zich niet ophouden in een gemarkeerd gebied rond de woning. Dat verbod ging op 16 februari in.

Volgens S. maakt het bevel een ernstige inbreuk op zijn grondrechten. Hij stapte naar de rechter. Er zouden geen aanwijzingen zijn voor een nieuwe aanslag en andere beveiligingsmaatregelen zouden afdoende zijn geweest.

De rechter stelt S. nu in het ongelijk. De burgemeester had genoeg informatie om S. uit zijn huis te zetten. Omdat de man alle andere vormen van hulp weigerde, was er ook geen andere optie. Wel moet Van Gijzel van de rechter zijn besluit motiveren en S. op de hoogte houden over de voortgang van het onderzoek naar de schietpartij.

Bij de aanslag in november werden de woning van S. en de huizen ernaast geraakt door honderden kogels. Er raakte niemand gewond.