President Jemen: Oppositie niet te vertrouwen

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh zegt dat hij de macht wel wil afstaan, maar dat dit niet kan omdat de oppositie niet te vertrouwen is. Saleh verscheen vrijdag voor een menigte van duizenden van zijn aanhangers voor het presidentieel paleis in de hoofdstad Sanaa. Volgens hem bestaat de oppositie uit drugshandelaren.

Op een plein elders in de stad verzamelden zich demonstranten om het vertrek van Saleh te eisen. De oppositie, die al weken demonstreert, wil een miljoen mensen op de been brengen. Op toegangswegen tot Sanaa controleerden soldaten mensen die de stad in wilden. Volgens getuigen werden sommigen tegengehouden.

Aanhangers van Saleh werden per bus aangevoerd, aldus de getuigen. Vorige week vrijdag schoot het leger in Sanaa meer dan veertig betogers dood. Dat leidde ertoe dat hoge officieren, parlementsleden, ministers, diplomaten en gouverneurs overliepen naar de oppositie, waardoor het isolement van Saleh is vergroot.

"Wij in de regering willen de macht niet, maar we moeten die overdragen aan betrouwbare personen, niet aan gestoorde, haatdragende, corrupte collaborateurs. We zijn bereid om te vertrekken, maar dat willen we op een nette manier doen", zei Saleh, die de oppositie een kleine minderheid van drugshandelaren, rebellen en illegale geldhandelaren noemde.


President Jemen: Oppositie niet te vertrouwen (Foto: Novum)