Hillen onder vuur over rol MIVD

Minister van Defensie Hans Hillen ligt onder vuur van de Tweede Kamer naar aanleiding van de mislukte evacutie in Libië. Kamerleden van de PvdA, ChristenUnie en D66 vinden het zeer kwalijk dat het advies van de militaire inlichtingendienst MIVD niet is afgewacht, hoewel vanaf het fregat Hr. Ms. Tromp wel een verzoek om informatie was verstuurd.

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans spreekt van een 'foutenfestijn'. "Vanaf de Tromp wordt een mail gestuurd naar de MIVD met verzoek om dreigingsanalyse van Sirte. Het is zondag, dus niemand ziet de mail, dus Tromp wacht vergeefs op antwoord. En stuurt vervolgens toch gewoon de heli naar Sirte", schrijft de PvdA'er op zijn Twitter.

Ook D66 is kritisch. "Het rapport over de rol van de MIVD bij de evacuatie uit Sirte staat haaks op wat het kabinet de Kamer eerder deze week meldde", twittert Alexander Pechtold.

De ChristenUnie spreekt van een 'zorgelijke' situatie. Kamerlid Joël Voordewind zegt: "De Tromp wachtte niet op MIVD-advies. Onderbezetting op zondag. Normaal een rustdag, maar niet als je een evacuatie wilt uitvoeren. Zorgelijk!"

Minister van Defensie Hans Hillen liet donderdag aan de Tweede Kamer weten dat de mislukte evacuatie van een Nederlander uit Libië plaatsvond zonder informatie van de MIVD. Op de zondag dat de evacuatiepoging werd ondernomen werd 's middags een e-mail verstuurd naar de MIVD. Daarin werd onder meer gevraagd wat de beste landingsplek was voor de helikopter.

De mail kwam aan, maar werd niet opgemerkt bij de dienst, die in het weekeinde beperkt bezet is. Op een antwoord werd vervolgens niet gewacht, waarna de evacuatiepoging mislukte en drie Nederlandse militairen in handen vielen van de Libische regering. Bij een eerdere mislukte evacuatiepoging, uit de westelijke stad Misrata, had de dienst wel inlichtingen verstrekt over de situatie daar.