Ecowas vraagt VN om ingrijpen

Het regionale samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten, Ecowas, heeft donderdag de VN-Veiligheidsraad gevraagd direct maatregelen te nemen om de zittende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo uit de macht te zetten.

Ecowas beschreef de situatie in Ivoorkust als een 'regionale humanitaire noodsituatie', die is veroorzaakt doordat Gbagbo weigert de macht over te dragen aan de winnaar van de presidentsverkiezingen Alassane Ouattara. Ecowas wil dat de Veiligheidsraad toezicht gaat houden op de machtsoverdracht aan Ouattara.

Deskundigen verwachten dat Ecowas gaat vragen om een resolutie van de Veiligheidsraad die vergelijkbaar is met de resolutie voor Libië. Met deze resolutie gaf de Veiligheidsraad toestemming tot het gebruik van geweld. Waarschijnlijk wil Ecowas eerst een dergelijke resolutie, voordat er wordt overgegaan tot militair ingrijpen in Ivoorkust.

Eerder donderdag vroeg Ecowas Gbagbo al om direct te stoppen met opruiende retoriek aan het adres van West-Afrikanen die in Ivoorkust wonen. Het samenwerkingsverband veroordeelde een opruiende toespraak van Gbagbo en noemde de toespraak venijnig.

"Ecowas keurt dergelijke venijnige haattoespraken sterk af en neemt oproepen tot het aanvallen van onschuldige burgers die in andere landen wonen zeer serieus", aldus Ecowas-voorzitter James Victor Gbeho in een brief.

De politieke crisis in Ivoorkust heeft geleid tot veel geweld. Zeker 460 mensen zijn al om het leven gekomen.